trtrtr

Fabrika İçi Yol ve Yön Çizgileri

Fabrika İçi Yol ve Yön Çizgileri

Fabrika İçi Yol ve Yön Çizgileri Nedir?

Fabrika içi yol ve yön çizgileri aracılığı ile fabrika içerisindeki belirlenmiş alanlar birbirinden kolaylıkla ayrılmaktadır. Yol ve yön çizgilerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından önemi oldukça büyüktür. İş makineleri ve işçilerin izleyecekleri yolların belirlenmesi ve bu sayede kolaylıkla iş yapabilmeleri amaçlanmıştır.

Zemin yüzeyine uygulanan özel olarak hazırlanmış boyalar, çeşitli kimyasal maddeler dahil olmak üzere maruz kaldığı pek çok duruma karşın niteliğini korumaktadır. Uzun süreli kullanıma uygun olan bu özel boyalar, fabrika içi yol çizgileri standartları kapsamında uygulanmaktadır.

Fabrika içindeki çizgiler çeşitli makineler ile yüksek basınç uygulaması eşliğinde zemine uygulanmaktadır. Bu uygulamalardaki en önemli ve dikkat çeken amaç iş kazalarını önlemektir. Bunun yanında bölgesel iş alanlarını ayırmak, fabrika içi gezinti alanlarını ve makine konumlarını belirlemek amacıyla da kullanılmaktadır.

Fabrika İçi Yol ve Yön Çizgileri İçin Boya Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Fabrika içi yol çizgileri standartları yönetmeliği doğrultusunda zemine uygulanan boya işlemleri için özel olarak hazırlanmış boyalar kullanılmaktadır. İçeriği özel olarak ayarlanmış, zemin yapısına ve yüzeyine uygun nitelikte bir boya gerekmektedir.

Renk ve yapısı tasarlanan boyanın uygulanması için yüksek bir basınç işlemi gerekmektedir. Basınç yardımıyla püskürtülerek zemine yol ve yön çizgileri uygulanmaktadır. Bu sayede çizgiler daha uzun süre dayanabilen bir yapıda olur.

Fabrikaların kullanım amacı doğrultusunda en başta insan ve diğer hiçbir canlıya zarar vermeyen boyalar kullanılmalıdır. Doğaya uygun ve çevreye zarar vermeyen boyalardan olan epoksi boyalar bu kullanım için oldukça uygundur. Aynı zamanda epoksi boya kullanmanın avantajları da boya seçiminde etkili olan nedenlerdendir.

Fabrika İçi Çizgiler Zemine Nasıl Uygulanmaktadır?

Fabrika içi yol ve yön çizgileri yapımı sayesinde iş güvenliği, işçi sağlığı ve verimlilikte artış beklenmektedir. Fabrika içerisindeki hareket akışının düzenlenmesi, araç güvenliği ve fabrika içi yayaların can güvenli açısından yol ve yön çizgileri kullanılmaktadır.

İç saha çizgileri oldukça önemlidir. Bu çizgilerin doğru bir şekilde uygulanması, makine ve işçilerin kullanım alanlarının doğru hesaplanması fabrika işleyişi açısından dikkat çeken noktalardandır. Boyayı zemine yapıştıran ve uzun süreli kullanıma rağmen eskimesi, yıpranması güç olan aşamalardan oluşmaktadır.

Özel karışımlı epoksi zemin boyası ile belirlenen çizgiler tamamlanarak uygulama işlemi yapılmaktadır. İşlem son derece basit, kolay ve pratiktir. Bununla birlikte hızlı bir şekilde kuruması ve hemen kullanıma başlanması epoksinin sunduğu ayrıcalıklardandır.

Fabrika İçinde Kullanılan Çizgilere Verilen İsimler

Fabrika içi yol ve yön çizgileri kullanımında farklılıklar izlenmektedir. Kullanım alanı ve amacına yönelik de bu çizgilere isimler verilmektedir. Fabrika içi yol çizgileri, iş güvenliği standartları gereği zeminlerde yer almaktadır. Bu çizgiler ve çizgilerin yardımı ile işçi ve makinelerin konumlandırılmaları kolaylıkla yapılabilmektedir. İsimler ise şu şekildedir:

  • Acil toplanma ve acil çıkış alan çizgileri
  • Makineyi çevreleyen çizgiler
  • Fabrika içi yürüyüş yolu ve yön çizgisi
  • Palet, depo ve stok alanı belirleme çizgileri
  • Forklift yolu çizgisi olmak üzeredir.

Fabrika İçi Yol ve Yön Çizgileri Kullanımının Avantajları Nelerdir?

Bu çizgiler sayesinde fabrika içi yürüyüş yolu genişliği, makine çevresini belirleme ve özellikle de iş güvenliği gibi noktalarda avantaj sunmaktadır. Tüm bunların yanında aşağıdaki diğer avantajları saymak da mümkündür.

  • Fabrika içi üretim alanında çalışan kişilerin emniyetini sağlar.
  • İş kazaları azalır.
  • Makinelerin bulundukları konum sabit olarak belirlenir.
  • Fabrika kullanılan araçlar ve fabrika içindeki yayalar için ayrılan alanlar düzenlenir.
  • Çeşitli renk ve tasarımlar ile alanlar birbirinden ayrılabilmektedir.
  • Epoksi boya kullanılması sebebiyle zorlu kimyasallara karşı direnç göstermektedir.
  • Ağırlık ve sürtünmeye karşı dayanıklıdır.
  • Yıpranma ve aşınma gözlenmez.
  • Suya karşı yalıtım özelliği göstererek boyanın yapısını bozmaz
  • Uzun süreli kullanım için uygundur.
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Hemen Ara
Yol Tarifi