trtrtr

Çatı Yalıtımı

03.06.2023
1.831
Çatı Yalıtımı

Çatı Yalıtımı Nedir?

Çatı yalıtımı genellikle ısı olmak üzere ses yalıtımı amacıyla yapılan bir sistemdir. Yalıtımsız bir binanın ısı anlamında büyük sorunlar yaşadığını söylemek mümkündür. Evin ya da binanın kapsayıcısı olan çatının, yalıtımlı olması evi daha kullanışlı bir hale getirmektedir.

Doğru adımlar ile uygulanan yalıtımlar, uzun soluklu olmaktadır. İçeriğinde kullanılan yapı malzemesi, malzemenin kalitesi ve elbette ki ustanın işçiliği bu konuda çok önemlidir. Tüm hava koşullarına karşı tıpkı bir bariyer gibi kabul edilen bu sistem, ısı kaybını da azaltmaktadır. Dışarıdan gelen sıcaklığı da yalıtım sayesinde önlemek mümkündür.

Mevsim koşullarına dirençli olan bu yalıtımlar, su geçirmez özelliği sayesinde akıntılara karşı önleyicidir. Etkili bir yalıtım sayesinde faturalarda ciddi azalmalar görülmektedir. Bunun yanında ise kaliteli bir yalıtım neredeyse 40 yıl kadar özelliğini korumaktadır.

çatı yalıtım malzemesi

çatı yalıtım malzemesi

Çatı Yalıtımı Ne İşe Yarar?

Yalıtım malzemeleri günümüzde oldukça bilinen ve yetersiz gelen alanlarda kullanılan bir sistemdir. Öyle ki kimi ev sahipleri, müteahhitlerin kullandığı yalıtımı yetersiz bulabilmektedir. Haliyle evi ısı ve su kaçağı anlamında korumak için gerekli izolasyonlar yapılmalıdır.

Yalıtımlar, küf ve mantar oluşumunu önleyen bir yapıya sahiptir. Mevsim koşulları, su sızıntıları ve tasarruf düşünüldüğünde oldukça makul bir yöntem olarak görülmektedir. Bu nedenledir ki yeniden bir izolasyon işlemine gerek duyulmaktadır.

Çatı İzolasyonu Ne İçin Gereklidir?

Bir yapının temel unsurlardan birisi yalıtımdır. Yalıtımlar sayesinde dışarıdaki koşullardan korunmak, ev sıcaklığını hissetmek mümkündür. Uzman kişiler tarafından düzenlemesi yapılan çatıların, dezavantajlara karşı dirençli oluşu onu tercih sebeplerinden yapmaktadır.

Alanında uzman kişiler tarafından direkt olarak çatı altına yerleştirilen yalıtımlar, günlük yaşamı daha konforlu bir hale getirmede önemlidir. Çatılar, konutun büyük bir alanını kapsamaktadır. Öyle ki konutun ısı dengesini neredeyse %25 oranında etkilemektedir. Tam da bu temel nedenlerden dolayı izolasyon kesinlikle gereklidir.

Çatı Yalıtımı Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çatı izolasyonu yapımında dikkat edilmesi gereken püf noktalar bulunmaktadır. Bu püf noktalar sayesinde yerleştirilen yalıtım malzemesi uzun ömürlü olmaktadır. Peki, tam olarak nelere dikkat edersek yalıtımı en verimi hale getirebiliriz?

  • Seçilen malzemenin evin yapısı ile uyumu,
  • İklim koşulları ile birlikte yalıtımının etki oranı hesabı,
  • Çatı ara katı kullanılıyor ise hangi eşyaların barındığı,
  • Hava temasının olup olmadığı tespiti,
  • Düz çatı izolasyonu için ekstra gerekli malzemeler,
  • Olası bir sızıntıya karşı meydana gelebilecek sorunlar konusuna dikkat edilmelidir.

Çatı Yalıtım Özellikleri Nelerdir?

Çatı yalıtımı özellikleri incelendiğinde her ne kadar fark edilmesi de evin en önemli kısmını barındırdığını görebilmekteyiz. Evin tüm dengesini sağlayan uzaktan bir kumanda görevinde olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

  • Isı kaybını büyü oranda önleyerek faturalarda tasarruf sağlar.
  • Su yalıtımı sayesinde evin içerisine su girişini engeller.
  • Su yalıtımı sayesinde tavan ve duvarlarda küf oluşumunu önler.
  • Genel olarak binanın sıcaklığını ve nemini kontrol altına alır.
  • Mevsim şartlarına karşı dirençlidir.
  • Karbon ayak izini azaltmaktadır.
  • Uzun ömürlüdür.
  • Maliyeti uygundur.

Çatı Yalıtımının Avantajları Nelerdir?

Çatı izolasyonunun en büyük iki avantajı bulunmaktadır: Isı kaybını ve su sızmasını önlemek.

İzolasyonlar sayesinde daha sağlıklı bir ortama kavuşmaktayız. Nem ve ısı dengesini ayarlayan bu izolasyonlar, aynı zamanda çevreye karşı da duyarlı yapılardır. Dışarıdaki hava şartlarına karşı ev ve bina ortamını yaşanabilir bir evreye getirmektedir.

Uzun ömürlü olması sayesinde kaliteli yapılan bir yalıtımın yeniden bir masraf çıkarma olasılığı oldukça azdır. Uygun maliyetli bu yapı malzemelerinin yüksek performans sergilemesi de cezbetmektedir.  Ses, ısı ve su geçirmez özellikleri ile kişilere büyük konfor sunmaktadır.

Çatı Yalıtım Çeşitleri Nelerdir?

Çatı yalıtımı için 3 farklı kategori saymak mümkündür. Bunlar; ısı, ses ve su yalıtımıdır. Yalıtımdan maksimum fayda sağlamak için bu 3 kategorinin kendi içerisinde malzeme kalitelerine ayrıldığını söyleyebiliriz.

Sağlıklı bir ortam için yalıtımlar gereklidir. Bu yalıtımların da en iyi malzemeden yapılacak olması, kullanıcıların defalarca kez aynı işlemi yaptırmasını önlemektedir. Çatı yalıtım çeşitlerini inceleyerek konu ile ilgili detaylara hakim olabilirsiniz.

Çatı Yalıtım Malzeme Çeşitleri

  • Su Yalıtımı: Beton çatı su yalıtımı için asfalt ve bitüm bazlı malzemeler kullanılmaktadır. Su yalıtım membranları bu konuda en çok tercih edilenlerdendir.
  • Isı Yalıtımı: Sac çatı izolasyonu için elyaf döşemelere dikkat etmek gerekir. Şişmiş elyaf ve selüloz elyaf yalıtımı kullanılabilir.
  • Ses Yalıtımı: Beton çatı izolasyon malzemeleri yapılırken ses ve ısı yalıtımı bir düşünülmelidir. İki yalıtımın aynı anda yapılması daha sağlıklı sonuçlar elde etmeyi sağlayacaktır.

Çatı Yalıtımı Nasıl Yapılmaktadır?

Beton çatı yalıtımı için öncelikle uzman ekipler tarafından alan incelenmelidir. Eğer ki düz bir çatı izolasyonu yapılacak ise su yalıtımı için aşamalar ele alınmalıdır. Beton, su geçirmez bir konuma getirilmelidir.

Belirlenen alanın temizliği yapılmalıdır. Temizlenen alan için uygun ve istenilen yapıdaki yalıtım malzemeleri seçilir. Yalıtımı yapılacak malzeme delinmeden dikkatli bir şekilde döşenir. Bütün yüzey kapandıktan sonra havalandırma ve eğri duran yerlerin düzenlenmesi yapılır.

Çatı İzolasyonu Malzemeleri Fiyatları

En ucuz çatı izolasyonu dahi uzun ömürlü olabilmektedir. Buradaki önemli noktalardan bir tanesi kullanılan malzeme kalitesidir. Malzemenin dizim sırası ve nasıl dizildiği ise takip eden önem basamaklarındandır.

Çatı yalıtımı fiyatları, alanın metrekaresine ve kullanılacak malzeme oranına göre belirlenmektedir. Ayrıca çatının düz, sac veya beton olması da konu ile ilgili fiyatlandırmaları değiştirmektedir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Hemen Ara
Yol Tarifi