trtrtr

Epoksi Reçine

15.12.2021
2.756
Epoksi Reçine

Epoksi Reçine

Epoksi reçine, kurumasına müteakiben çok güçlü yapıştırma özelliğine sahiptir. Bu özelliğinden dolayı fabrikalardan, dekorasyon alanlarına, rüzgâr tribünlerinden, hobi amaçlı kullanımlara kadar oldukça geniş bir alanda kullanılmaktadır.

Böylesine özel bir malzeme olması nedeniyle yapı endüstrisinde de kullanımı uzun yılları bulmaktadır. Plastik bir malzeme olan epoksi, başarılı kimyasal direnci ile de bilinmektedir.

Epoksi Reçine Nedir?

1930 Yılında ilk kez sentezlenmiş bulunan şeffaf epoksi reçine, pek çok endüstriyel uygulamada kullanılmıştır. Kendisine birçok uygulama alanı bulan si kaplamalarda, yapı malzemelerinde, laminantlarda, havacılıkta, kompozit malzemelerde ve yapıştırıcılarda kullanılmaktadır. Şeffaf Epoksi İle İlgili Daha Detaylı Bilgi İçin sayfamızı Ziyaret ediniz.

Epoksi reçine özet olarak epoksi isimli bir maddeye eklenen ve bu suretle yapışkanlığı oldukça artıran bir komponent olarak izah edilebilir.

Kimyada, yer aldığı termosetler grubunda, bağlar arasındaki çekim gücünü oldukça artıran ve bu özelliği ile yine oldukça güçlü bir yapıştırıcıya dönüşen epoksiler, aside, alkaliye, suya karşı oldukça dirençlidirler.

Kullanıldığı ürünlere ve sektörlere uyum sağlaması maksadı ile çeşitliliği her geçen gün artırılan ve poliepoksitler olarak da isimlendirilen epoksiler, sertleştirici ve reçine olmak üzere iki farklı bileşenden meydana gelmektedirler. Farklı reçine sistemlerinin farklı karışım oranları olduğu göz önüne alındığında bu karışım oranlarına dikkat edilmesi önem arz etmektedir. 

 Epoksi Reçine Nasıl Yapılır?

Bisphenol A ve Epichlorohydrin’in bir reaktöre verilmesi ile başlanan işlemde, kimyasalların kaynama noktasına ulaşması ile birlikte içerisine % 20 ile %40 arasında değişen oranlarda kostik soda çözeltisi ilave edilir.

Gerçekleştirilen işlemin hemen ardından reaksiyona girmemiş bulunan epichlorohydrin buharlaştırılarak ortamdan uzaklaşması sağlanır. Metil izobütil keton gibi etkisi olmayan bir çözücü kullanılarak reaksiyonda bulunan iki faz birbirinden ayrılır.

Bu işlemlerin ardından reaktörde yer alan epoksi reçine önce su ile yıkanarak ardından da vakumlanarak çekilerek damıtılır. Kullanım alanlarına göre farklılık gösteren epoksiye bu aşamada yeni özellikler katmak için farklı bileşenler eklenir. Epoksinin, şeffaflık, renk, koku, esneklik, sertlik, akışkanlık gibi özelliklerinin kullanım alanlarına uygun olarak şekillendirilmesi sağlanır.

Epoksi Reçine Nerede Satılır?

Her şeyin dijitale döndüğü günümüz dünyasında epoksi reçine ve epoksi ile ilgili daha pek çok şeyi online alışveriş mağazalarından ya da üretici firmaların internet siteleri üzerinden rahatlıkla satın alabiliriz.

Günümüzde özellikle hobi alanlarında kullanılan epoksi için, epoksi kalıbı, epoksi seti hatta birbirinden güzel takı ürünleri yapmak için epoksi kolye malzemelerini internet üzerinden rahatlıkla bulabilir ve satın alabilirsiniz.

Gerek hobi amaçlı kullanımlar için olsun gerekse dekorasyon amaçlı kullanımlar için olsun birbirinden renkli ve güzel ürünler elde etmeniz için epoksi boyası da vazgeçilmeziniz olacaktır.

İnternet üzerinden alışveriş yapmak istemeyenler için bulundukları yerleşim yerlerinde yer alan bazı yapı malzemeleri satan mağazalarda da epoksi bulabilmeleri mümkündür.

Epoksi Reçine Fiyatları

 Epoksi reçine fiyatları hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir. Çünkü epoksinin fiyatları, reçinenin markasına, yerli yabancı üretim oluşuna, ince döküm, kalın döküm oluşuna ve bunun gibi daha pek çok özelliklerine göre farklılık göstermektedir.

Epoksi, hobi amaçlı kullanımlar için çok daha uygun fiyat aralıklarında yer alırken alan kaplamalarına yönelik uygulamalarda maliyet daha da artmaktadır.

Mesela epoksi reçine 25 kg lık bir ambalaj fiyatı set olarak 3.299 TL’den başlayıp 5456 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Bunların dışında litrelik, 5 litrelik ve daha çok hobi amaçlı kullanımlar için mililitrelik ambalajlarda epoksi satışı gerçekleştirilmektedir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Hemen Ara
Yol Tarifi