trtrtr

Poliüretan Zemin Kaplama Nedir Nasıl Kaplanır

13.01.2024
1.281
Poliüretan Zemin Kaplama Nedir Nasıl Kaplanır

Poliüretan Zemin Kaplama Nedir?

Poliüretan zemin kaplama diğer zemin kaplamalara göre bir özelliği de hem iç mekanlarda hem de dış mekanlarda kullanıla bilen zengin renk seçeneğine sahip esnek ve bir okadarda dayanıklı antibakteriyel özelliğe ve kimyasallara dayanıklı kaplama türleri arasında yer almaktadır. Bu yazımızda poliüretan zemin kaplamanın yapısı ve zeminlere uygulanma aşamaları ile birlikte kullanım alanlarını da sizler için detaylı bir şekilde anlatmak ve bir poliüretan zemin kaplama uygulaması yaptırdıktan sonra neye sahip olduğunuzu bilmeniz açısından detaylı bir anlatım yapmaktayız.

Poliüretan Zemin kaplama yukarıda da bahsettiğim gibi esnek yapısı sayesinde çatlama yapmayan yada zemindeki kayganlığı minumuma indiren kaplama türüdür özellikle soğuk hava depoları ve yeni yapılarda benim önereceğim en uygun kaplamadır. Yeni yapılara neden poliüretan zemin kaplama öneriyoruz çünkü yeni yapı binalar en az 1 yıl içinde oturum gerçekleştiğinden sert kaplamalar çatlama gösterir poliüretan kaplama esnek olmasından dolayı ve zemine üstün yapışma gerçekleştirdiğinden dolayı çatlamaz yada kopma yapmaz fakat bu uygulama epoksi gibi değildir uygulama yapılırken çok dikkat etmeniz gereken unsurlar vardır bunları yazımızın devamında sizlere detaylı olarak bahsedeceğim

Poliüretan zemin kaplama

Poliüretan Zemin kaplama

Poliüretan Zemin Kaplama Nasıl Kaplanır?

Poliüretan zemin kaplama nasıl kaplanır yada nasıl yapılır, şimdi öncelikle sizlere poliüretanın yapısından bahsetmek istiyorum daha sonra ise kaplama aşamalarını sizler için burada ele alıcağız poliüretan zemin kaplama kesinlikle nem ve rutubeti sevmez örneğin epoksi boya nem oranı % 4 gibi olan yerlerde kullanıla bilir fakat poliüretan zemin kaplama için bu oran söz konusu değildir. Bunun için mutlaka nem ortadan kaldırılmalı epoksi boya ile ilgili detaylı bilgiye epoksi boya sayfamızı inceleyebilirsiniz. Gelelim konumuza poliüretan zemin kaplama size en büyük tavsiyem kesinlikle alanında uzman kişiler tarafından yapılmalı çünkü burada kullanılan sarfiyatlar çok önemli uygulama yaparken ustalar zemine kalması gereken sarfiyatı uygularken ayarladıkları için işi bilene bırakmanızda fayda var sırasıyla aşamalar şu şekildedir.

  1. Astar Kat Uygulaması: Zemin elmas uçlu ve endüstriyel vakum makinalarla silinerek zemindeki gevşek tabaka, yağ, pas, harç yada boya kalıntılarından arındırıldıktan sonra çift kompenantlı astar birbirine eklenir ve mikser yardımı ile homojen hale getirilir karışım devam ederken kuars dolgusu eklenir ve zemine mala yardımı ile 0,500 kg sarfiyatla uygulanır uygulama bittikten hemen sonra astar kat daha yaşken üzerine silis kumu atılarak kurumaya bırakılır burada içerisine girdiğimiz kuars ve silis kumunun faydası malzemenin zeminde daha iyi tutunması ve darbelere karşı direnç sağlaması bakımından çok önemli rol oynamakta bunlar tamamlandıktan sonra 24 saatlik bir kuruma sürecine bırakılır.
  2.  Ara Kat Uygulama: Bu katta seçmiş olduğunuz renkte üretilen poliüretan boya uygulanır fakat uygulamaya geçmeden önce bu katta yapılması gerekenler şunlardır. Öncelikle astar katın üstüne attığımız fazla silis kumlarını süpürürüz daha sonra ise hafif silim dediğimiz makine ile bu makinenin altında busefer elmas değil taş tabla vardır bu tablayla tüm zemini taşlarız ve zeminde birtane toz kalmıycak şekilde süpürme işlemini yaptıktan sonra arakata başlanır arakat malzemesi çift kompenanlı olup a ve b kompenantları birbirine ekleriz ve homojen oluncaya kadar karıştırırız karışım devam ederken içerisine silis kum girilir ve karıştırılır daha sonra hazırladığımız malzemeyi zemine mala yardımı ile 0,500 kg m2 sarfiyatı ile zeminlere uygularız bir önceki uygulama gibi üzerine kum atılmaz bu şekilde ara kat tamamlanır ve 24 saatlik bir kuruma süreci başlar.
  3. Kat Poliüretan Zemin Kaplama Uygulaması: Bu katta seçmiş olduğumuz renk zemine uygulanır bu kat çok önemli olup sarfiyatlara uyulması çok önemlidirki poliüretan kaplama görevini yerine getirsin bir önceki arakat malzemesinin üzerine tekrar hafif silim makinası ile taşlama yapılır ve vakumla toz kalmaycak şekilde temizlenir daha sonra macun yoklaması yapılarak zemin hazır hale getirilir tüm şartlar yerine getirildikten sonra çift kompenantlı olan malzememiz tekrar birbirine karıştırılarak homojen hale gelinceye kadar karıştırılır karışım sürerken içerisine kuars girilir ve zemine çelik mala yardımı ile 1 m2 sarfiyatı 1,5 kg olacak şekilde uygulanır bu sarfiyata uymak çok önemlidir. Daha sonra ise bir yandan da döküm devam ederken diğer ustamız da kirpi rulo yaparak dağılımı homojenleştirir kirpi rulo dediğimiz aparat aynı kirpinin sırtı gibidir malzemeyi ileri geri götürmediğinden bu rulo seçilmekte daha sonra uygulama tamamlanır ve kurumaya bırakılır.
  4. Alifatik Uygulaması: Bu uygulama kaplama bittiğinden sonra yapılan bir uygulamadır peki bu uygulama yapılmazsa ne olur size kısaca bahsedeceğim malzemenin zemindeki dayanımı olsun darbelere karşı direnci olsun hiç bir sorun yaşamazsınız fakat alifatik boya içerindeki bir madde UV dayanımı olan üzerine güneş ışıklarından renk değiştirmemesi için yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama yapılmaz ise poliüretan zemin kaplama sadece renk değişimi olur dediğim gibi diğer özelliklerini kaybetmez bundan dolayı iç mekan olsun dış mekan olsun bu uygulama yapılması gerekmekte.
Poliüretan Nasıl kaplanır

Poliüretan nasıl kaplanır

Poliüretan Zemin Kaplama Özellikleri Nelerdir?

Poliüretan zemin kaplama diğer zemin kaplamalarından ayıran en önemli ve etkili özelliği esnek yapısı sayesinde hareketli zeminlerde kopma yada kırılmayı ortadan kaldırma yapısıdır. Mesela soğuk hava depolarında poliüretan zemin kaplama kullanılması mecburidir. Sizlere başlıca özelliklerinden bahsetmek gerekirse sırasıyla

  • Soft ve estetik bir görünüme sahip olması dekorasyonda da yardımcı olmaktadır.
  • Düz yapısı ve antibakteriyel oluşu leke kir tutmaz ve temizliği kolaydır.
  • Tüm zeminlere kolaylıkla uygulana bilir
  • su izolasyonuna kesin çözüm sağlar
  • Tamiri ve bakımı kolaydır.
  • UV dayanımı vardır renk solma yapmaz
  • Üzerinde bakteri barındırmaz gıda alanlarında tercih sebebidir.
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Hemen Ara
Yol Tarifi