Karo Halı Nedir?
Karo halı iç içe geçirilmiş küçük parçalardan oluşturulmuş zemin kaplama halı çeşididir. Birçok desen ve modele sahip olmasının yanında bu halılar hızlı kurulabilme özelliğine sahiptir. Rahat kullanıma sahip olması ve şık görünmesi nedeniyle de iş yerlerinin yanı sıra evlerde de gönül rahatlığı ile kullanılmaktadır.
Karo tipi halıların ölçüleri genel itibari ile 45×45, 50×50 ve 60×60 gibi farklı şekillerde olmaktadır. Halının üretiminde ise polipropilen ve polyamid gibi iplik türleri kullanılmaktadır. Kullanım alanı, çeşidi ve niteliğine bağlı olarak birçok çeşit karo halı çeşidi bulunmaktadır.
Karo Halı Hav Çeşitleri Nelerdir?
Halıların üst kısmında bulunan ayak ile temas sağlayan iplikler hav olarak adlandırılmaktadır. Halının çeşidine ve kullanım amacına bağlı olarak birçok hav çeşidi bulunmaktadır.
1. Bukle Havlı Halı
Hav kısmı kesilmemiş olan ve buklelerden oluşan hav çeşididir.
2. Kesik Havlı Halı
Hav yüzeyinin kesik ipliklerden oluştuğu hav çeşididir.
3. Kesik ve Bukle Havlı Halı
Hav yüzeyinin kesik ve bukle havlı olduğu hav çeşididir.
Karo Halı İplik Çeşitleri Nelerdir?
Karo tipi halı üretiminde iki tür ip kullanılmaktadır. Her iki iplikte sentetik ip kategorisinde yer almaktadır. Kaplanacak olan alanın büyük olması sebebiyle ve halının dayanıklı olması istendiğinden karo tipi halının üretiminde yün ve ipek gibi malzemeler kullanılmaz. Bu tür halıların üretimi polipropilen veya polyamid ipliklerden yapılmaktadır.
1. Polipropilen Havlı Halılar
Karo tipi halı üretiminde kullanılan polipropilen havlı halılar, kolay temizlenebilme özelliğine sahiptir. Bunun yanında su bazlı lekelere karşı da oldukça dirençli olan halıların yağ lekesine karşı direnci polyamid halıya göre oldukça zayıftır.
Karo halı üretiminde kullanılan en ucuz iplik türü olması sebebiyle halının üretim maliyeti oldukça azdır. Kimyasal yapısı termo plastik polimer olan halı uzun süre kullanımlarda solma yapmayarak var olan görünümünü korur.
2. Polyamid Havlı Halılar
Kimyasal yapısı naylondan oluşan iplik tipi son zamanlarda halılarda en çok kullanılan iplik türüdür. Yıpranmaya karşı oldukça dayanıklı olması, göz alıcı renge sahip olması ve aynı zamanda esnek olması sebebi ile karo tipi halı üretiminde en çok kullanılan iplik türüdür.
Polyamid havlı halıların alev almaz yapıda olması, leke ve kiri gizleyebilmesi karo tipi halı üretimi için oldukça uygundur. Dayanıklı olması sebebi ile el ve ayak trafiğinin yoğun olarak yaşandığı alanlarda rahat bir şekilde kullanılabilmektedir.
Karo Tipi Halı Kullanım Alanları Nelerdir?
Karo tipi halıların sahip olduğu özellikler onun birçok alanda kolay bir şekilde kullanılabilmesini sağlamaktadır. Kalabalık ve toplu alanlarda halılar hızlı bir şekilde yıpranabilmektedir. Bu tür alanlar için karo halı kullanmak halının uzun süre yıpranmadan rahat bir şekilde kullanılabilmesini sağlar.
Karo tipi halılara en çok ihtiyaç duyulan alanlar;
- Banka şubeleri,
- Ofis zeminleri,
- Hava alanları,
- Fuar alanları,
- Mağazalar,
- Restoranlar,
- Tiyatro salonları,
- Otel zeminleri,
- Kamu kurum ve kuruluşları,
- Sinema salonları,
Karo Halı Tercih Etmenin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Karo halı kullanıyor olmak özellikle hareketin çok fazla olduğu yerlerde büyük avantaj sağlayacaktır.
- Karo tipi halılarla her türlü boyuttaki alanlar kolay bir şekilde kaplanabilmektedir. Bunun en büyük nedeni ise karo tipi halıların farklı ölçülere sahip olması ve iç içe geçirilen parçalardan oluşmasıdır.
- Halıların sahip olduğu antialerjik özellikler neticesinde halı ile aynı ortamda olan kişilerin solunum yolu hastalıklarına yakalanma gibi bir durumu olmaz. Bunun yanı sıra vücuda elektrik yüklenmesinin de önüne geçilmektedir.
- Neme suya karşı olağanüstü dayanıklılık gösterirler. Kir ve leke tutmazlar. Halıların bir özelliği de koku yapmıyor olmasıdır. Bu nedenle özelikle kapalı alanlarda bu halılar daha fazla tercih edilmektedir.
- Karo halı kullanmanın en büyük avantajlarında biri de ses yalıtımıdır. Halının sahip olduğu bu özellik sayesinde özellikle iş yerlerinde ayakkabı ve topuklu ayakkabılar ses oluşturmayacaktır.
- Halıların dikkat çekici bir özelliğe de temizlik ürünlerine karşı dayanıklı olmasıdır. Böylelikle yoğun kimyasal ile yapılan karo halı temizliği halıda hiçbir şekilde bir hasar oluşturmayacaktır.
- Yanmaz ve tutuşmaz özelliği neticesinde karo tipi halılar oldukça avantajlıdır. Karo tipi halılar ateşin yayılmasını engelleyecektir.
- Karo halı ısı yalıtımı konusunda da oldukça başarılıdır. Böylelikle ısı için çok yüksek maliyetler ödemeye gerek kalmaz.
- Karo tipi halılar çalışılan ortama şıklık katar. Böylelikle daha ortam daha estetik bir görünüm kazanır.
- Karo tipi halılar parçalardan oluşması sebebi ile herhangi bir sebeple zarar gören parçalar kolay bir şekilde değiştirilebilir.
- Karo halı kullanımı ile elde edilen konforla kişi kendisini ev ortamında gibi hissedecektir.
Karo Halı Uygulaması
Karo tipi halı döşemesinin yapılması için gerekli işlemler büyük bir titizlikle yürütülmelidir.
- Halı döşemesi uygulama yapılacak alana göre farklılık göstermektedir. Bu duruma dikkat edilmelidir.
- Halı döşemesinden istenilen verimin alınabilmesi ve halının uzun süre kullanılabilmesi için kurulum aşamasının alanında profesyonel ve deneyimli kişilerce yapılması gerekir.
- Uygulamayı yapacak olan kişinin gündemi ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesi gerekir. Bunun yanında gerekli bilgi birikiminin de olması gerekmektedir.
- Halıyı zemine uygulayacak olan kişinin alması gereken bazı sertifikalara sahip olması gerekir. Bu durum hizmet kalitesini doğrudan etkileyeceği gibi olası iş kazalarının da önüne geçmeyi sağlayacaktır.
Karo Halı Zemine Nasıl Uygulanır?
Karo halı uygulamasının başarılı bir şekilde yapılabilmesi için ürün kalitesi oldukça önemlidir. Döşemenin talimatlara uygun yapılıyor olması halıyı daha uzun süre kullanma imkanı sağlayacaktır. Halı döşeme işlemine başlanmadan önce halının renk ve ölçüsünün döşeme yapılacak alana uygun olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir.
1. Çevre Şartları
Verimli bir halı döşeme işleminin yapılabilmesi için halı döşenecek alanın ısısının 15 derece ile 30 derece aralığında olması gerekir. Bulunulan alandaki nem oranı da %60 ve %65 aralığında olmalıdır.
2. Zeminin Hazırlanması
Karo halı döşemesi kuru, düz, temiz, nem olmayan, giriş ve çıkıntı olmayan zeminlere yapılır. Bunun yanında yerden ısıtma sağlayan alanlarda da kullanılabilir. Bu gibi durumlarda ısının 20 derecenin üzerinde olmaması gerekmektedir.
Halı döşemesi yapılacak alanın mutlaka düzgün bir zemin olması gerekir. Girinti, çıkıntı ve çukur olan bir alana yapılacak döşeme halıların aynı hizaya gelmesini engelleyecektir. Halı döşenecek alan mutlaka temiz olmalı zemin üzerinde yabancı maddeler yer almamalıdır. Zeminde daha önceden kalıntı varsa mutlaka sökülmelidir.
3. Halı Döşemesinin Yapılması
Karo halı döşemesi yapılmadan bir gün öncesinde halılar ortama getirilerek ortama uygunluğu sağlanmalıdır. Döşeme işlemi yapılmadan önce uygun yapıştırıcı zemine yapıştırılır. Yapıştırıcının sürülmesinden sonra zemin şeffaflaşmaya başladıktan sonra halılar yerleştirilmeye başlanabilir. Karoların döşemesi yapılırken karoların arkasında yer alan ok işaretleri takip edilmeli karolar birbirine yakın ve sıkı bir şekilde döşenmelidir.
Karo halı çeşitleri piyasada satışı gerçekleştirilen en güvenilir halılardandır. Bu nedenle pek çok sektörde bu halılar tercih edilmektedir. Halıdan en etkili verimin alınabilmesi için işini kaliteli ve iyi bir şekilde yapan firma ile çalışılması gerekmektedir. Bunun yanında halının uygulama aşamasında gerekli talimatlar eksiksiz ve doğru bir şekilde uygulandığında karo tipi halılar ömür boyu garantili olmaktadır.